teisipäev, 2. juuni 2015

Koolitus tehnilisest testimisest - mida peab iga testija ja arendaja teadma tarkvara siseelust?

Tarkvaraprojektides jooksevad testijad ja arendajadki tihti peaga vastu seina - testitakse küll ja justkui pühendunult ja päris korralikult, aga "tavaline" testimine ei leia kõiki olulisi vigu üles. Teine ebameeldiv võimalus on, et vead tulevad välja liiga hilja - vahetult enne live'i tähtaega või juba toodangukeskkonnas, põhjustades nii kõigile osapooltele sõnulseletamatuid kannatusi. Veel tahaksid uudishimulikud tarkvaraprofid saada ka objektiivset ülevaadet oma testimise põhjalikkusest - näiteks vastusena küsimustele "Kui suure osa koodist mu testid katavad?" või "Kas mu koodis on testimata osasid?"


Ka kliendid ei ole kitsid tarkvarale kõrgete nõuete esitamisega - tarkvara peab olema kiire, teenindama suure hulga paralleelseid kasutajaid, olema turvaline ja ilma probleemideta hallatav ning edasi arendatav, modulaarne ja filigraanne. Testijad aga teavad, et kui on nõue, tuleb ka testida, kas nõue on täidetud. Mõnikord aga... nagu hästi ei oska. Ja isegi kui oskaks, siis missuguseid tööriistu oleks kõige õigem kasutada? Mida automatiseerida ja mida mitte?

Tehnilise testija koolitus käsitleb testimise aspekte, mis on olulised nii tehnilisemate ülesannetega kokku puutuvale testijale (näiteks agiilses arendustiimis) kui ka arendajale.

Põhiliseks koolituse fookuseks on meetodid, tehnikad ja tööriistad, mida kasutada "tavapärasele" musta kasti käsitsitestimisele lisaks, et leida vigu lihtsamini (väiksema aja/rahakuluga) ning kontrollida kvaliteeti terviklikumalt kui vaid funktsionaalsusele rõhku pöörates. Et kullakarvalise kasutajaliidese all ei oleks liialt siiruviiruline kood. 

Väike ülevaade käsitletavatest teemadest on järgmine:
  • koodi testikate (test coverage) - kuidas seda eesmärgistada, mõõta, kasvatada ja mitte üle pingutada,
  • tarkvara sisekvaliteedi (hallatavus, hooldatavus) hindamine - koodistandardid ja staatiline analüüs,
  • koodi käitumise uurimine - dünaamiline analüüs, profileerimine,
  • tehnilist laadi testide planeerimine ja läbiviimine - jõudlustestid, turvatestid, tarkvara töökindluse tagamine,
  • testide automatiseerimine - millal ja kuidas peaks ja ei tohiks, 
  • tehnilise testija tööriistakast ja oma isikliku tööriistakasti komplekteerimine.
Koolitus, kuhu on oodatud nii testijad kui ka arendajad, toimub juba 24. - 26. augustil. Koolitajaks on Lloyd Roden (http://lloydrodenconsultancy.com), kes on nii AKA eelmistel koolitustel kui ka erinevatel testimise alastel konverentsidel saanud positiivse tagasiside kui praktilise kogemusega mänguline treener. Koolitusel igav ei hakka! 

Lisainfo ja registreerumine aadressil maili [at] asaquality.ee.
Registreerudes enne jaanipäeva on kolmepäevase koolituse hind 1500€+KM, edaspidi 1600€+KM (sisaldab toitlustust ja kõiki materjale, ei sisalda sertifikaadieksami tasu).

Koolitus põhineb ISTQB Certified Tester Advanced Level Technical Test Analyst õppekaval ning koolituse läbinutel on võimalik sooritada sertifikaadieksam (eksami sooritamise eelduseks on ISTQB CTFL sertifikaadi olemasolu, koolitusel saab osaleda ka ilma CTFL sertifikaadita). 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar