kolmapäev, 7. jaanuar 2015

Uued koolitused testijatele: testimise südame saladused ja muudatustest rõõmu tundmine

Veebruaris on AKAs tulemas kaks uut koolitust testijatele. Õpime testimise südame saladusi ning muudatustest rõõmu tundmist.

Testimise südame terviseks!

Testianalüüs on testimise süda - kui see on kehvasti tehtud, lipsavad vead testijate silme eest läbi, hammustavad meid live'is ning põhjustavad kõigile osapooltele sõnulseletamatuid kannatusi. Esimene uutest koolitustest ongi testianalüütiku koolitus.
Kes on testianalüütik? Testianalüütiku rollis olev inimene üritab tarkvara ja IT süsteeme üle kavaldada: mõtleb välja, missugused stsenaariumid ja toimimised on võimalikud ja mis peaks juhtuma. Hea testianalüütik on ka hea nõuete-spetsifikatsioonide kritiseerija ja uuristaja - ta saab juba spetsifikatsioonist aru, et nii ei saa need asjad toimida või siis osa informatsiooni on jäänud kirja panemata. Niisiis on testianalüüs vajalik selleks, et testid leiaksid võimalikult palju vigu (kui neid on) ja seda juba spetsifikatsioonidest/analüüsidest/ülesandepüstitustest. Hea testianalüütik ei kohku ära isegi sel juhul, kui kirjapandud nõudeid justkui ei olegi või testimiseks on jäänud "tervelt" 60 minutit aega.

Teisest küljest võtab nii testide kirjutamine kui ka läbiviimine üksjagu aega, seega ei saa teste olla ülemäära palju. Tarkvarasüsteemid on enamasti aga keerukad ja võib tekkida tunne, et "põhjalikuks testimiseks" tuleks testida kõikvõimalikke andmete kombinatsioone ja infovoogusid. Testianalüütiku ülesanne on hoida kaalukausse tasakaalus - et testid leiaksid üles olulised vead, aga samas võtaksid mõistliku aja.

Koolitus läheb Sinu jaoks täie ette, kui tahad teada saada, kuidas:
- kasutada erinevaid meetodeid testide disainimiseks ja nende hulga optimeerimiseks,
- kasutada uurivat testimist, kus sobilik,
- üle kavaldada (lisaks tarkvarale) ka spetsifikatsioone,
- mitte üle pingutada testide dokumenteerimisega (aga ka mitte alahinnata selle väärtust),
- leida ja valida testidisaini abistavaid töövahendeid,
- koostada kasutusmugavuse, juurdepääsetavuse (accessibility) jt mittefunktsionaalsete nõuete teste.

Kuna koolitus järgib täpselt ISTQB Certified Tester Advanced Level Test Analyst programmi, siis sobib pärast koolitust ka vastavale sertifikaadieksamile minna.
Koolitus toimub 02. - 05. veebruaril Tallinnas. Koolituse maksumus on 2000€+KM (ei sisalda sertifikaadieksami tasu 250€, KM ei lisandu).

Kõik muutub... testimine samuti

Teine on agiilse testija koolitus. Milleks on vaja üldse säärast koolitust testijate jaoks välja mõelda? On ju olemas lihtsalt Scrumi metoodika koolitused ning põhjalikud Scrum Masteri ja Product Owneri koolitused. Need on loomulikult kasulikud ja vajalikud, aga nende otseseks sihtrühmaks ei ole siiski testija. Neis on palju kasulikku infot, kuid suurem rõhk on eelkõige juhtimisteemadel. Pahatihti ei peetagi vajalikuks testijat sellisele koolitusele saata - "projektijuht ju juhib ja korraldab kõik ära, küll ta saab testijatega ka hakkama". Noh, võib-olla tõesti, aga kas poleks kõigil tiimiliikmetel parem ja mugavam elu, kui kõik räägivad "sama keelt"?

Agiilse testija koolitusel tehaksegi esmalt selgeks põhitõed - mis see agiilne tarkvaraarendus üldse on ja kuidas seda süüa tuleb. See on aga ainult pool võitu, mistõttu tavalisest Scrumi metoodika koolitusest jääb õigele testijale natuke väheseks.
Võiks ju arvata, et testimine on ikka testimine, sõltumata arendusmetoodikast. Ühest küljest on see muidugi õige, sest näiteks vigade otsimine-raporteerimine toimub igal juhul. Teisest küljest aga on agiilsel testimisel väga iseloomulikud võimalused, mida oskuslikult ära kasutades ei ole ohtu, et testimine muutuks pudelikaelaks.

Muuhulgas saavad vastuse järgmised küsimused:
- Kuidas tervitada muudatusi (nt nõuetes) ilma ööund ja liigseid närvirakke kaotamata?
- Mind kutsuti retrole esindama testijate tundeid ja mõtteid. Appi, mida ma rääkima peaksin?
- Äripool ju testib kogu aeg ja võtab tarkvara vastu. Kas nüüd lastakse testijad lahti? Testija roll agiilses tarkvaraarenduses.
- Mis asi on kasutajalugu? Kas ma pean koostama ka testilood? Kus (mis vahendis) ma testilood koostama pean?
- Mida teha, kui keegi ütleb, et "meie dokumentatsioon on koodis"?
- Mul läheb testilugude koostamise peale liiga palju aega ja ma ei jõua testimiseni! APPI! Mida teha?
- "Mina" vs "meie" vs "teie": ma olen arendusmeeskonna täieõiguslik liige, me kõik võitleme ühe eesmärgi nimel, ent samas ma ju torpedeerin nende tööd - kuidas on lood testija sõltumatusega agiilses arendustiimis?
- Äri vahetu osalus agiilses arenduses on oluline. Kuidas nendega (näiteks leitud vigade teemal) suhelda, kui sõnad "integratsioon", "socket", "koormusjaotur" jm külvavad pigem segadust kui selgust. Kas ma pean raporteerima vigu topelt - ühed arendajatele ja teised ärile?
- Missugused oskused (sh pehmed oskused) on agiilses tarkvaraarenduses testijale olulised?

Agiilse testija koolitus vastab ISTQB Certified Tester Foundation Level Agile Extension õppekavale ja pärast koolitust on osalejal julge tunne minna vastavat sertifikaadieksamit sooritama.

Koolitus toimub 10. - 11. veebruaril Tallinnas. Koolituse maksumus 1200€+KM (ei sisalda sertifikaadieksami tasu 250€, KM ei lisandu).

Mis neid kahte koolitust ühendab?

Koolitaja Lloyd Roden (www.lloydrodenconsultancy.com), loomulikult. Lisaks koolitamisele on Lloyd ka tegevkonsultant tarkvara kvaliteedi alal ning populaarne esineja erinevatel konverentsidel alates Nordic Testing Daysist kuni EuroStarini. Mõned tema koolitusi iseloomustavad märksõnad on:
- näited oma konsultatsioonitöödest,
- kohe kasutusele võetavad "vidinad",
- hea tunnetus sellest, mis tüüpi "konksudega" küsimused on eksamil,
- mänguline stiil informatsiooni ajukäärdude vahele istutamiseks,
- lisaväärtuseks hea huumorimeel :)


Registreerimine ja küsimused on teretunud aadressil maili [at] asaquality.ee

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar