neljapäev, 12. juuni 2014

Miks käib testijuht ringi hõbedase kandikuga?

Testijuht hõbedase kandikuga
Iga edukas tegevus vajab teatavat juhtimist ja suunamist, ka tarkvara testimine pole siin mingiks erandiks.

Võin avaldada saladuse, et  isegi juhul, kui arendusprojektis keegi rinnasilti „Testijuht“ ei kanna, siis oma muude ülesannete kõrval keegi (alateadlikult) testijuhi ülesandeid täidab. Lühidalt öelduna on ju testijuht see, kes „hoiab testimise korras“.

Oletame, et meil on täiesti tavaline arendusprojekt:  selles osaleb analüütik ja kolm (või mitu) arendajat, ning kõike seda juhib projektijuht – nagu IT projektid ikka on. Kusagil „eemal“ on ka tellija esindaja – tegus ja tõsine töötegija, kes IT-st väga palju ei tea, aga on väga hea oma töö tegemises (ja tal on seda väga palju). Projektis on ka testija. Testijale annavad ülesandeid arendajad, suunates tema nimele töödehaldussüsteemis kirjeldatud ülesanded. Testija testib ning märgib ülesandeid ühekaupa „testitud, töötab“, või raporteerib vigu.

Pealtnäha tundub, et kõik on korras, aga mis juhtub, kui ...
  • Projekt algab -> kes ütleb, mida tuleb testida ja kui palju aega selleks kulub? Funktsionaalsus küll, aga jõudlus? Turvalisus?
  • Kõigi arendajate tööd saavad valmis üheaegselt -> testija muutub pudelikaelaks?
  • Vigu ilmneb palju -> kaob ülevaade, missugused tuleb parandada enne ja millistega on aega? 
  • Vigu parandatakse -> missuguseid teste tuleb korrata (regressiooniteste, kordusteste)?
  • Keset testimist küsib tellija esindaja (või projektijuht või mistahes juht): „Mis seis on?“
    • -> keegi ei oska hästi vastata, kas testimine (ja vigadeparanduste testimine) lõpeb tähtaegselt;
    • -> keegi ei oma üldpilti, kui palju on vigu ja missugused riskid on maandamata (mis juhtub, kui „kohe praegu live’i läheme“).
  • Lõppkasutajad osalevad testimises -> osutub, et see on vähese kasuteguriga – testide katvus on väike ja kontrollimatu (igaüks testib, mis meelde tuleb; kui tuleb), vigade raportid ei ole piisavad, et viga taastekitada (a’la „See ei tööta“)
Mida suurem ja keerukam projekt, seda tõenäolisem, et nimetatud probleemid tekivad. Kuidas testijuht neid probleeme lahendab, saad aimu juba järgmisel nädalal ilmuvast blogipostitusest. Täpsemalt võid kõike ise läbi harjutada aga augustikuus toimuvas Lloyd Rodeni testijuhtimise meistriklassis. 

Kutse koolitusele
Koolitus: ISTQB Certified Tester Advanced Level Test Manager (ISTQB CTAL TM)
Aeg ja koht: 4.- 8. august 2014 Tallinnas, Lõõtsa 8 II korrus.
Hind: 2500€+KM, alates kahest osalejast ühest ettevõttest -10%

Registeerumine ja lisainfo: Maili Markvardt, maili [at] asaquality.ee
Koolitus toimub inglise keeles. Hinnas sisaldub toitlustus ja vajalikud materjalid eksamiks valmistumiseks, kuid ei sisaldu sertifikaadieksami tasu. Kohtade arv on piiratud (10 osalejat), kuna tegemist on intensiivse ja personaalse koolitusega.

Koolituse eesmärk ja sihtrühm: koolitus aitab süvendada teadmisi testijuhtimisest, mistõttu on vajalik praktiline kokkupuude testimise ja/või testijuhtimisega. Koolitus annab vajalikud teadmised ja oskused ISTQB CTAL TM sertifikaadieksami sooritamiseks. Koolitus toimub ISTQB õppeprogrammi järgi, mida on võimalik vaadata siit: http://www.istqb.org/downloads/finish/46/96.html . Sertifikaadieksami sooritamine eeldab ISTQB CTFL (või samaväärse) sertifikaadi olemasolu, kuid koolitusel pole keelatud osaleda ilma seda omamata.

Koolitaja: Lloyd Roden (Inglismaa, http://lloydrodenconsultancy.com/)

Sertifikaadieksami sooritamise võimalus: 11. augustil, hind 250€+KM. Edaspidi korraldab eksameid Eesti Testijate Liit (www.testijateliit.ee).

ISTQB Advanced Level Test Manageri koolitusele järgnevad 2015. aastal ka ISTQB Advanced Level Test Analyst (4 päeva) ja Technical Test Analyst (3 päeva) koolitused, samuti ISTQB Foundation  Level Certified Tester Agile Tester Add-on koolitus. 

Maili Markvardt
ASA Kvaliteediakadeemia

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar